Українські енергетики за два роки з початку повномасштабного вторгнення росії спільними зусиллями зробили все можливе, аби забезпечити безперебійне електропостачання побутових споживачів і промислових підприємств в умовах постійних обстрілів і ракетного терору. Підтримка цілісності енергосистеми, відновлення зруйнованої ворогом інфраструктури і залучення інвестицій в будівництво нових електростанцій та електромереж – основні цілі ДТЕК на третій рік війни і до остаточної перемоги України.

«Вже два роки ми живемо в умовах повномасштабної війни, якої європейський континент не знав з часів Другої світової. Завдяки ЗСУ та всім Силам Оборони росія не змогла захопити Україну і зараз отримує відсіч від наших хоробрих захисників. Ми зі свого боку робимо все можливе, щоб навіть в умовах постійних атак по енергосистемі забезпечувати українців світлом та будувати нові енергетичні об'єкти. Ми віримо в перемогу і робимо все від нас залежне, щоб наблизити її», - наголосив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Ворог зруйнував 50% енергетичної системи і окупував третину генеруючих потужностей, включно з найбільшою в Європі Запорізькою АЕС.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення лише теплові електростанції ДТЕК були атаковані майже 160 разів. З них понад 40 разів – впродовж лише поточного опалювального сезону. Знищено або пошкоджено понад 6 тисяч об’єктів розподільчих електромереж компанії.

За останні два роки спеціалістам ДТЕК вдалося відновити 10 енергоблоків ТЕС, які зазнали суттєвих руйнувань внаслідок ворожих атак. Ще 2 блоки загальною потужністю 500 МВт було додатково розконсервовано для підтримки надійності енергосистеми.

Окрім того, щоб забезпечити стабільне електроспостачання для українців з початку повномасштабного вторгнення ремонтні бригади ДТЕК відновили майже 17 тис. км ліній і 6 тис. об’єктів електромереж. Загалом аварійно-ремонті бригади повернули світло для понад 11 млн домогосподарств, для більшості з них по кілька разів через постійні обстріли і знеструмлення в прифронтових регіонах.

В розпал війни ДТЕК побудував нову вітрову електростанцію в Миколаївській області в 100 км від зони бойових дій. Тилігульска ВЕС ДТЕК потужністю 114 МВт навесні 2023 року почала забезпечувати електроенергією споживачів південного регіону. В планах компанії на 2024-2025 роки збільшити потужність ВЕС майже в 4 рази, що стане найбільшою приватною інвестицією в українську енергетику за всі роки Незалежності.

На жаль, за два роки повномасштабного вторгнення росія вбила 252 працівників ДТЕК, в тому числі тих, хто захищав країну в складі Збройних сил України.

«Неможливо оцінити, наскільки це велика втрата. Люди – завжди найбільша цінність для компанії. Сьогодні, у 10-ту річницю війни росії проти України, а також у другу річницю повномасштабного вторгнення я хочу вшанувати пам’ять героїв-енергетиків та подякувати їм за те, що попри всі складнощі та небезпеку вони продовжують працювати, щоб забезпечити нашу країну і наших громадян світлом і теплом»,наголосив Максим Тімченко.